Instromen
Regelmatig stromen er nieuwe leerlingen in op onze school.
Instromen kan pas nadat een leerlingen een TLV (Toelaatbaarheidsverklaring) heeft van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. én het instroomtraject op Het Kompas is afgerond.
Hoe de weg naar de SBO er uitziet is terug te vinden in de ouderbrochure geschreven door RSV Breda e.o. te vinden op de website www.rsvbreda.nl (Tabblad Primair Onderwijs > Veelgestelde vragen > Wat moet ik doen als ik mijn kind wil aanmelden voor het speciaal (basis)onderwijs?)
Instroomtraject
Oriëntatiebijeenkomst
Voor of tijdens het traject dat een kind aangemeld wordt bij de CTLV (Commissie Toelaatbaarheidsverklaringen) kunnen ouders informatie inwinnen over onze school tijdens een oriëntatiebijeenkomst.
Het Kompas organiseert per jaar een aantal momenten waarin ouders samen met andere oriënterende ouders kennis kunnen maken met de school en de werkwijze van de school. De data van deze momenten zijn bekend bij de verwijzende school en staan op onze website.
(Let wel: als een kind ook daadwerkelijk naar Het Kompas komt is deelname vooraf aan een oriëntatiebijeenkomst verplicht. Ouders moeten tenslotte weten waar ze aan beginnen).
Aanmelden voor een oriëntatiebijeenkomst kan via de website - tab Nieuwe Ouders - Kennismaken.
Instroomtraject van SBO Het Kompas
Vóór een kind geplaatst wordt op Het Kompas volgt een vast instroomtraject.
Het instroomtraject bestaat uit een aantal stappen, namelijk:
- De oriëntatiebijeenkomst
- Aanmelding bij SBO Het Kompas - officiële aanmelding door ouders nadat er een TLV is afgegeven
- Vervolg aanmelding / voorbereiding instroom - intakegesprek - dossierstudie
- Bespreking in de Commissie van Begeleiding (de plaatsingscommissie)
- Kennismaking voor het kind
- Plaatsing van een kind
1. De oriëntatiebijeenkomst
Ouders krijgen tijdens deze bijeenkomst informatie over Het Kompas. De oriëntatiebijeenkomst is de verplichte start voor u als ouder als een kind naar Het Kompas gaat (aanmelden kan via de website van school).
2. Aanmelding bij SBO Het Kompas
Ouders melden een kind officieel aan bij Het Kompas. Aanmelding kan pas nadat de Commissie voor Toelaatbaarheidsverklaringen een TLV heeft afgegeven.
3. Vervolg aanmelding / voorbereiding instroom
De voorbereiding op de instroom gebeurt door leden van de Commissie van Begeleiding (CvB) van Het Kompas.
Deze procedure bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het intakegesprek: Ouders maken een afspraak met de adjunct-directeur van de school. In dit gesprek vraagt zij met name naar het verhaal over een kind, visie op en verwachtingen van de school, enz. Het gesprek duurt ongeveer 1 uur. •
- Administratieafspraak: Ouders maken aansluitend aan het intakegesprek met de adjunct-directeur een afspraak met de Administratief Medewerkster om hun kind in te schrijven. •
- Dossierstudie door de Commissie van Begeleiding (gedragswetenschapper en intern begeleiders). Deze maakt een analyse van alle aangeleverde gegevens.
4. Bespreking in de Commissie van Begeleiding (de plaatsingscommissie)
Alle leden van de Commissie van Begeleiding (CvB) bespreken tijdens dit overleg de informatie over een kind vanuit ieders visie/bekwaamheid om een totaalbeeld van een kind te creëren.
Op basis van de gegevens die Het Kompas op dat moment heeft bepaalt de CvB:
- De startsituatie.
- Een (voorlopige) Uitstroombestemming.
- Aandachtspunten voor de korte termijn.
- Welke groep het meest geschikt is voor uw kind.
- Wanneer Het Kompas uw kind kan plaatsen.
5. Kennismaking voor een kind
Het is erg prettig voor een kind om vooraf kennis te maken met zijn of haar nieuwe school. We hebben op Het Kompas vast kennismakingsmiddagen waar uw kind voor wordt uitgenodigd om kennis te komen maken met de nieuwe klasgenoten en leerkracht(en).
6. Plaatsing van een kind
Het Kompas kent diverse plaatsingsmomenten door het schooljaar heen. Ouders krijgen tijdens het instroomtraject de exacte datum te horen. We plannen deze datum om als school voldoende tijd te hebben om zorgvuldig te plaatsen, de rust in de school te bewaren voor de zittende kinderen, waarbij wij voldoen aan de wettelijk gestelde termijnen.